MENU UTAMA
Untitled
  • LAMAN UTAMA
  • Kata Aluan Pengarah Urusan
  • Dari Pena Mentor Soya
  • Biodata Mentor
  • Tawaran Program
  • Pakej Kursus
  • Pendaftaran Online Kursus
  • Surat Sokongan
  • Testimoni Peserta
  • Foto Galeri
  • Info Kesihatan
  • Hubungi Kami
 
KALENDAR AKTIVITI
Klik di sini untuk kalendar detail
 

Panggilan khas kepada orang-orang Sabah & Sarawak !

Daftar sekarang untuk penetapan masa dan tempat latihan di negeri anda !

DAFTAR SEKARANG

 

Jika ada sebarang jemputan dari Jabatan Kerajaan mahupun Persatuan-Persatuan yang berminat untuk mengadakan program ini untuk kumpulan sokongan anda, sila hubungi kami untuk perbincangan selanjutnya.

mentorsoya.mmagroup.com.my :
INFO KESIHATAN

Produk berasaskan soya merupakan makanan yang mempunyai sumber protien yang tinggi.
Kepelbagaian telah dibuat untuk menarik minat masyarakat menjadikan produk berasaskan
soya sebagai makanan dan minuman amalan harian. Antara produk berasaskan soya yang
kami perturunkan kepada peserta kursus ialah:

Air Soya
Tau Fu Fah
Fucuk
Tauhu Keping/Petak

Sekarang ini produk berasaskan soya telah berjaya diperkenalkan kepada orang ramai dan
tidak hanya tertakluk kepada kaum cina sahaja. Permintaan terhadap produk berasaskan soya
semakin hari semakin tinggi. Produk berasaskan soya semakin popular di kalangan pengamal
makanan sihat sama ada dari Barat atau Timur antara kelebihan produk soya :

Merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur.
Mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupa 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu dan 3 kali lebih daripada telur.
Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium,manganese, magnesium, iron dan fosforus.
Kaya dengan vitamin A, B, C , D serta lesitin.
Boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.
Protien soya boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.
Mudah dicerna dan mengandungi asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.
Sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.
Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.

Mengikut kajian WHO dengan mengamalkan meminum air soya ataupun daripada mana-mana hasilan kacang soya dapat mengubati lebih kurang 40 jenis penyakit antaranya:

1 Melegakan masalah gastric 21 Asid uric
2 Uzur 22 Piles
3 Lelah 23 Sakit jantung
4 Membantu melegakan sakit sengal 24 Cancer of the uterus
5 Mencegah tekanan darah rendah 25 Bengkak
6 Membekalkan zat kepada wanita yang hamil 26 Stroke
7 Mencegah cirit birit 27 Lemak berlebihan di hempedu
8 Jerawat 28 Masalah penghadaman dan sembelit.
9 Penyakit sawan Tarik 29 Selepas pembedahan
10 Arteriosclerosis 30 Gaunt face
11 Toxemia of pregnancy 31 Kurang tenaga
12 Sakit bahu 32 Selsema
13 Masalah berat badan 33 Caries gigi
14 Darah tinggi dan darah rendah 34 Kolesterol tinggi di dinding saluran darah
15 Alergi 35 Kekurangan asid ammonia
16 Tidak dapat tidur 36 Gastric ulcer
17 Barah buah dada 37 Goiter
18 Lemah ingatan 38 Lymphadenitis
19 System ketahanan lemah 39 Oedema
20 Osteoporosis / tulang rapuh 40 Masalah sistem pernafasan

Kesimpulannya, produk soya sangat selamat, berzat, murah dan sesuai bagi semua lapisan umur dan elok diamalkan oleh semua lapisan masyarakat.

footer : NR Bashirah : NRBashirah.com